Kända gotlänningar som jag beundrar

Lorentina Wilhelmina Skogh (1849-1926)

Född Wahlgren i Rute socken på Gotland och växte upp på Fårö i närheten av Fårösund. Wilhelmina Skogh blev en föregångare inom hotell, restaurang- och turistbranschen i Sverige i samband med att det svenska järnvägsnätet byggdes ut i slutet av 1800-talet. Hon hade i början av 1900-talet ett avgörande inflytande på Grand Hôtels utveckling genom att initiera en rad viktiga renoveringar i hotellet vid sitt tillträde som VD 1901 och senare tog initiativet till uppförandet av annexet Grand Hôtel Royal med Vinterträdgården (1905–1909), som vid den tiden inrymde den mest storslagna festlokal som något hotell i Europa kunde erbjuda. När hon lämnade VD-posten på Grand Hôtel 1910 och sålde sina aktier i hotellet, hade hon lyckats få inskrivet att vid behov kostnadsfritt få disponera en mindre våning på hotellet så länge hon levde, inklusive fri mat. En våning på två rum och kök inrättades i det Bolinderska palatset. Där bodde Wilhelmina Skogh under relativt små omständigheter de resterande fyra åren av sitt liv. Hon hade dock råd att resa en del och ägnade sig också åt olika typer av mekaniska experiment. Bland annat konstruerade hon en elektrisk mangel och en glättningsapparat (glätta -släta ut ex. linne), båda avsedda för hemmabruk.

Runes kommentar:

”Att som kvinna, med en låg ställning i samhället, i denna tid, ta sig fram på detta vis är oerhört imponerande.”

 

Babben Larsson

Barbro Karin Viola Westerlund Larsson, föddes 29 oktober 1956 i Dalhem på Gotland. Babben känns igen på sin utpräglade dialekt. Sina första teaterroller fick hon i ungdomen i den fria teatergruppen Gotlands teater. Flera somrar satte hon i egen regi upp kabaréer på Gutekällaren i Visby, bland annat ”Kebabben show”. Sedan 1988 har hon varit en av Sveriges främsta ståupp-komiker. Babben fanns med i TV-sändningarna från Norra Brunn i Stockholm: Släng dig i brunnen. Hon har varit ledare för kurser i ståuppkomik på Dramatiska Institutet. Efter många års intensivt turnerande tog Babben en lång paus från ståuppkomiken. Hon övergick i stället till att sjunga jazz och har framträtt med olika storband runt om i Sverige. I flera säsonger har hon varit en del i komikergänget R.E.A. som showat på Hamburger Börs i Stockholm. 1998 återvände hon till Gotland för rollen som konferencier i musikalen Cabaret med Gotlands länsteater. I TV har hon setts i humorprogram som Lösdrift och Parlamentet. Hösten 2007 var hon programledare för sitt första egna TV-program Babben & Co, och våren 2009 sändes programmets andra säsong. Hon har även varit verksam som regissör, bland annat för flera av Ainbusk Singers scenshower. 2008 fick hon det av Povel Ramel instiftade, Karamelodiktstipendiet, med följande motivering: ”För att hon med humor och glädje, så giftigt och precist kan leverera – inte bara poänger och ’one-liners’ – utan även ädel sång och textkonst med träffsäker tajming.”

Runes kommentar:

”Babben har en dräpande humor med ett lagom inslag av självironi. Det är roligt med en framgångsrik kvinna som är befriad från fåfänga.”

 

Håkan Loob

Håkan Loob föddes 3 juli 1960 i Slite på Gotland. Loob är en av Sveriges absolut bästa ishockeyspelare genom tiderna. Han började sin karriär i IK Graip och fortsatte till Roma IF innan det bar av till fastlandet. Loob har som ende svensk gjort 50 mål eller fler i NHL, National Hockey League under en och samma säsong: 1987–1988. Han har även ett mycket svårslaget rekord i Elitserien från säsongen 1982-1983, då han gjorde otroliga 76 poäng (42 mål, 34 assist) på 36 matcher i grundserien. Håkan Loob har vunnit nästan allt som går att vinna: SM-guld (1981 med Färjestads BK), VM-guld (1987 i Wien, Österrike och 1991 i Åbo, Finland), OS-guld (1994 i Lillehammer, Norge) och Stanley Cup (1989 med Calgary Flames). Det enda han saknar är ett Canada Cup-guld. Han har fått följande utmärkelser: Stor grabb i svensk ishockey, Guldpucken (säsongens lirare i svensk hockey, 1982-1983) och Guldhjälmen (Elitseriens mest värdefulle spelare, 1990–1991 och 1991-1992) Håkan Loob tillhör en liten skala svenska spelare som vunnit OS-guld, VM-guld och Stanley Cup. Loobs tröjnummer 5 i Färjestads BK är upphängt i taket i Löfbergs Lila Arena, vilket betyder att ingen får använda det i klubben i framtiden. Sin sista ishockeymatch med Färjestads BK spelade han den 26 mars 1996. Loob var sportchef i Färjestad mellan åren 1996 och 2008 (han efterträddes på posten av gamle radarkompisen Thomas Rundqvist) och är sedan 2008 VD/klubbdirektör i samma förening.

Runes kommentar:

”Jag gillar både personer som kämpar sig fram, trots begränsad talang, samt sådana som Håkan som tar tillvara på sin talang. Att han sedan fortsätter att leverera efter avslutad aktiv karriär, trots att han troligtvis är ekonomiskt oberoende, imponerar stort på mig.”