Om Rune Larsson

Rune Larsson, Bandhagen, har dömt 202 allsvenska matcher och blev därmed vår mesta allsvenska domare dittills genom tiderna när han avslutade sin karriär år 1999. Men det är som ”domaren som gjorde mål” som han är mest känd. Denna händelse hjälpte Rune Larsson, född och uppvuxen i Grötlingbo på den karga gotländska landsbygden, till ett av sina största projekt i livet: Att skriva en bok. En bok om alla små och stora vardagliga händelser, om alla människor han mött i sin idrottskarriär, domarkarriär och karriär som säljare och kundansvarig inom bankvärlden – och om sin familj och sina vänner. Och hur det kom sig att han gjorde mål den där soliga onsdagen den 5 september 1979 på Råsunda Fotbollsstadion, i träningsmatchen mellan Essinge IK och AIK.

Intervju med Rune Larsson

– Många anser att jag är en god historieberättare. När vår nye medarbetare på HQ Bank, Leif Lindén, presenterade sig på konferensen i Åre genom att först berätta en historia om sig själv, för att sedan övergå till att berätta om det roligaste ögonblicket i sin fotbollskarriär, blev målet på Råsunda känt. Leif var med och spelade för AIK i den matchen, då jag som domare nickade i mål.

– När jag senare på kvällen berättade flera roliga minnen så uppmanade mina arbetskamrater mig att skriva en bok med roliga minnen.

– Men hade jag vetat hur mycket energi det gick åt för att värka fram boken, så vet jag inte om jag hade börjat skriva på den.

Det säger Rune Larsson som föddes 1952 i Grötlingbo på södra Gotland. En uppväxt som präglat hela hans vuxna liv.

– Förutsättningarna för en liten kille som drömde om att få spela de stora och viktiga matcherna, på de stora arenorna, inför stor publik, var allt annat än goda. Ibland fick vi inte ens ihop till ett lag. Men det var kanske min smala lycka. För där och då lärde jag mig hur viktigt det är att ha en egen inre drivkraft, att acceptera varandras olikheter och att plocka det bästa ur såväl varje individ, som gruppen. Det är det som är bra ledarskap för mig, säger Rune Larsson som anser att jobbet som domare är ett exempel på ledarskap:

– Det finns många starka individer inom idrotten, såväl spelare som ledare, som vill vinna till varje pris. Det gäller att hantera dessa, och deras frustration, utan att ta det personligt.

Ödmjukhet och att inte förhäva sig är två av Rune Larssons ledord i livet. Han ger ett exempel från banketten efter Manchester Uniteds match på Old Trafford i Europacupen 1988, där han var assisterande domare.

– Sir Bobby Charlton kom fram och frågade UEFA:s representant, som ansvarade för oss domare, om det var okej att gå fram och hälsa på domarna! SIR BOBBY CHARLTON FRÅGADE OM HAN FICK HÄLSA PÅ DOMARNA!

Ödmjukheten har han alltid haft med sig i sin domarkarriär, som varade under 30 år och förutom 202 allsvenska matcher innehöll internationella uppdrag såsom JVM i Chile, samt tolv landskamper – med VM-kvalet mellan Sovjetunionen och Österrike i Kiev 1988, inför 104 000 åskådare, som pricken över i:et.

Ödmjukhet försöker han även ta med sig i sitt eget ledarskap på jobbet, som kapitalförvaltare på Carnegie Investment Bank, och tidigare på SEB, som var hans arbetsgivare under 27 år.

– I mitt jobb gäller det att inge förtroende, bygga relationer och kunna förstå människors personligheter och drivkrafter. En del vill ha alla fakta innan de tar beslut, andra vill bara ha själva lösningen presenterad, en tredje driver på och är målinriktad, medan en fjärde slutligen vill vara alla till lags och har svårt att fatta beslut. Detta måste jag förstå innan jag föreslår hur hans eller hennes pengar ska placeras.

Familjen har alltid haft en central roll i Runes liv, såväl hans föräldrar som hans fru och två döttrar.

– Min mamma och pappa lärde mig att det krävs strävan och plikttrogenhet om du ska komma någonstans i livet. Jag har en liten Luther på ena axeln, som jag ofta lyssnar till.

En förutsättning för att jag kunde göra min domarekarriär var att min fru Birgit tog huvudansvaret för våra barn när jag var bortrest. Jag är mycket tacksam för detta. Hon är ju dessutom helt ointresserad av fotboll.

– Mina döttrar såg inte mycket av mig när de var små, då jag var som mest aktiv som domare, men det har jag försökt och kompensera sedan de kom upp i tonåren.

De gotländska rötterna har varit en stor tillgång i hela Rune Larssons vuxna liv.

– Dialekten uppfattas som mysig och skapar positiva bilder för många som har någon slags koppling till Gotland.

– Men den stora grejen är egentligen inte att jag kommer från Gotland, utan att jag kommer från den gotländska landsbygden. Det har präglat hela mitt liv – och vem jag är och har blivit!