Nöjda läsare

”Rune gick i parallellklass till mig. Jag minns honom som en målinriktad person som ägnade sig åt sitt. Han kanske var lite blyg. Boken är bland annat en fantastisk berättelse om hur livet på Gotland, utanför storstaden Visby, tedde sig på 50- och 60-talet. Det var en tid och plats som fostrade genuina och plikttrogna människor, såsom Rune. Han bjuder dessutom i boken på sig själv med god distans. När jag kom till händelsen som gett boken dess titel skrattade jag gott. Att han kom så långt i sin domarkarriär som han gjorde är inget annat än fantastiskt!”

Cecilia Schelin Seidegård, landshövding, Gotland.

 

”Det var oerhört spännande och lärorikt för mig, och säkert alla andra som spelat fotboll, att få läsa om en domares innersta tankar. Vi spelare är ju alltid på andra sidan och har ofta en liten förståelse för domarens misstag, i jämförelse med våra egna. Rune tillhörde den kategori av domare som ofta hade tid för en spontan kommentar på planen, vilket lättade upp stämningen. Han var dessutom alltid aktiv och sprang mer än vissa spelare, som jag minns det, samt att han alltid var vänlig. Om man ville diskutera något domslut efter matchen ställde han alltid upp på det. Det finns 100-tals böcker om fotbollsspelare, men inte om och av en domare som har en sådan central roll i en match. Jag läste Domaren som gjorde mål med stor glädje - den var en stark upplevelse.”

Thomas Bodström, politiker, advokat, författare och f d fotbollspelare i AIK (över 100 A-lagsmatcher åren 1987-1989, varav 50 i Allsvenskan)

 

”Som gammal fotbollsälskare öppnade jag Rune Larssons bok med nyfikna ögon. Och mina förväntningar infriades. Kul att få ta del av en domares innersta tankar, före, under och efter genomfört uppdrag. Och bara att under pågående match få för sig att man själv ska sätta en pyts. Och på det sättet som han gör målet. Helt underbart. Det kommer mig att tänka på Tage Danielsson story från 1964 – om ”busschauffören som tänkte att va fan…” Alltså storyn om Hugo Berglund som helt enkelt tar sin buss och drar iväg, lämnar sin vanliga rutt och låter tankarna fladdra. Det var nog precis så Rune kände när han gjorde målet. Göra det oväntade. Få alla runt omkring att stanna upp och undra ”vad var det som hände?” Att Rune är en herre med högst egna funderingar framgår klart. Självklart att han skulle skriva en bok om sina rika upplevelser, både på fotbollsplanen och vid sidan om. En riktigt kul bok dessutom.”

Peppe Eng, TV4Sporten

 

”Jag blev rörd när jag läste boken. Jag känner inte personerna i den, eftersom jag kommer från ett annat håll i idrotten, som idrottsmamma, men jag känner för personerna. Boken poängterar mitt intresse för idrotten, som startade när jag kom in i ett omklädningsrum i samband med ett av mina barns idrottande, och fick höra snacket. Boken visar gemenskapen och glädjen inom idrotten, men också hierarkin. Rune Larsson beskriver allt det där som du inte ser under en match, men som ändå är själva idrotten, och som jag själv kände så starkt den där dagen när jag klev in i omklädningsrummet.”

Py Börjeson, 1:a vice ordförande i kommunfullmäktige Stockholm Stad, f d idrottsborgarråd.

 

”En charmerande berättelse om ett händelserikt liv där författaren fortfarande är på väg i full fart. En domare som gjort mål och som bestämmer sig för att skriva en bok måste bara vara en oslagbar kombination. Det är det! Tack för trevlig läsning.”

Lasse Granqvist, sportjournalist